米米家族 米雪国际影迷网 Michelle Yim Clan

注册 Register
搜索

[其他] 隔牆有耳:CK最愛米雪版俏黃蓉

羅致光準時收工,都係因為唔想下屬唔敢放工,呢啲咪就係好老闆。(蘋果日報)

勞福局局長羅致光(CK)最新支持度淨值急瀉,民望排名喺13名局長中由「一哥」跌落第四,但正所謂民望如浮雲,CK睇嚟一啲都唔介意,仲好似嫌跌得少,佢同今日同八方講笑話,最好一次過跌多啲,見咗底就有升無跌啦,唔通搏谷底反彈?

CK嘅上一手、現任政務司司長張建宗有標準長工時局長之稱,有返工冇放工,CK就一改作風,最遲6點幾就收工返屋企食飯,更謝絕出席唔少剪綵活動,佢話自己唔放工,下屬可能唔敢走,認真體貼。而佢準時放工都冇偷懶㗎,返到屋企會繼續處理公務,得閒就睇吓電視,最近大台套《射鵰英雄傳》佢都有睇,仲讚選角合適,但佢最like始終係米雪扮演嘅俏黃蓉
唔經唔覺,CK上任局長已經個幾月,佢原來一早定好未來三年工作目標,今年內除咗推出取消強積金對沖方案,仲會完成低收入在職家庭津貼嘅檢討,工作一浪接一浪。  

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170816/57089600
有眼光哈哈

勞福局局長羅致光(CK)最新支持度淨值急瀉,但CK一啲都唔介意,仲好似嫌跌得少,佢噚日同八方講笑話,最好一次過跌多啲,見咗底就有升冇跌啦,唔通博谷底反彈?
CK嘅上一手、現任政務司司長張建宗有標準長工時局長之稱,有返工冇放工,CK就一改作風,最遲6點幾就收工返屋企食飯,更謝絕出席唔少剪綵活動,佢話自己唔放工,下屬可能唔敢走,認真體貼。佢準時放工都冇偷懶㗎,返到屋企會繼續處理公務,得閒就睇吓電視,前排大台套《射鵰英雄傳》佢都有睇,仲讚選角合適,但佢最like始終係米雪扮演嘅俏黃蓉。
CK話已定好未來3年工作目標,今年內除咗推出取消強積金對沖方案,仲會完成低收入在職家庭津貼嘅檢討。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170817/20123884

盡量6點幾收工 有追《射鵰》 羅致光睇劇 最愛米雪版黃蓉
【明報專訊】勞工及福利局長羅致光(CK)上任後馬不停蹄,就取消強積金對冲以至10月份《施政報告》關注嘅項目,不停接觸勞工界、商界及政黨,噚日就見完民主黨。Emily噚日見到CK,就問起佢對局長生活適應成點,會唔會好似佢上手張建宗咁要做「標準長工時局長」。CK就話佢家盡量6點幾放工,返到屋企都會睇吓電視劇,包括口碑唔錯、內地拍嘅《射鵰英雄傳》咁話,Emily聽到都覺得CK生活幾接地氣。
CK話呢套劇選角不俗,講起歷來多套《射鵰》選角,佢話最鍾情嘅黃蓉係佳視版本,由米雪演出,覺得佢演繹到嗰份嬌俏,做得好過後來嘅翁美玲等,當年佢讀緊大學,仲會同宿友一齊追劇。
CK學者出身,跟開社福政策多年,故入咗政府後有機會跟同事分享社福政策嘅脈絡淵源,佢講起近來與食物及衛生局長陳肇始傾開未來「醫社合作」嘅發展,就提起其實早於回歸前,衛生署已於轄下設長者健康服務診所,提供長者健康知識及檢查等,未來可以研究多做呢類項目,符合未來人口老化嘅社會發展。

https://www.google.com.hk/url?sa ... qubDSE08urVDpUFX8jA
米米當年嘅俏黃蓉一出,的確迷倒一眾少男少女

果然係第一版的迷哥迷姐

眼中無別物,心中只有“她
waiwai 发表于 2017-8-18 19:02
米米當年嘅俏黃蓉一出,的確迷倒一眾少男少女

你都是其中之一

我好叹没有机会看到

不过素素和格格稍稍弥补返