米米家族 米雪国际影迷网 Michelle Yim Clan

注册 Register
搜索
楼主: waiwai

[杂志报道] 2001.04 不老的傳說 綜合報導

不老的传说~~
台湾有潘迎紫(绝对的妖精一代女皇那会都30多了)
HK有我们米
果然好年輕吖~~~~真是羡慕吖~~~~

回复 48# 的帖子

不用羨慕了,
你只要多看米米的養生之道,
你將來也可以這麼靚呢!!
原帖由 tracey 于 2008-2-16 23:13 发表
老刘那句很可疑:真又点?假又点?都过晒啦,但系对我地依家的另一半,可能系一种伤害。
如果当年真是无恋情,为何要怕说出来呢,而且若不是真的,也不会伤害彼此的另一半!反而这让我更加可以看出当年的松雪恋是真 ...

根本不用再怀疑,这句“但系对我地依家的另一半,可能系一种伤害”已经说明问题了,如果什么都没有,那么伤害从何而来呢?当初就是看了这篇报道证实了我多年所疑惑的问题!
米米好漂亮啊!米米好像二十多岁,真是令人仰慕!佩服,佩服。

回复 30# 的帖子

赞成,当时83版重拍,观众都不好看,认为很难赶超原版的,其实83版的是在模仿米米的,只不过是化妆和拍摄手法更符合大家。

回复 34# 的帖子

松雪恋有点扑朔迷迷离啊,据说当年是因为我们米记名花有主了,才将那份爱埋藏在心中的,可伶的娃啊

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

扣15米米币 !!
以后在这里请称呼米雪小姐为米米!多谢!    BY TRACEY

有偈傾 不老的傳說 米雪

《忽然一周》- 299    2001-04-20

傳 說 中 , 嫦 娥 偷 吃 了 后 羿 的 長 生 不 老 藥 , 然 後 飛 上 月 球 , 從 此 陪 伴 吳 剛 砍 樹 , 看  玉 兔 跳 舞 , 咁 就 一 生 一 世 , 咁 就 地 球 上 不 再 有 人 可 以 長 生 不 老 。
現 實 中 , 米 雪 , 46 歲 , 沒 吃 甚 麼 靈 丹 妙 藥 , 卻 已 悠 然 飛 越 三 個 電 視 世 紀 。 由 「 佳 視 」 夥 拍 白 彪 演 活 俏 黃 蓉 , 到 「 麗 的 」 時 代 雄 崌 當 家 花 旦 地 位 , 跟 靚 仔 小 生 伍 衛 國 、 黃 元 申 一 時 卿 我 一 時 弄 劍 ; 今 日 無  《 倚 天 》 一 出 , 演 繹 殷 素 素 的 少 女 韻 味 更 是 誰 與 爭 鋒 !
轉 眼 廿 六 年 熒 幕 歲 月 , 嬌 俏 依 然 , 青 春 依 然 。 訪 問 當 天 , 在 好 奇 心 驅 使 下 , 記 者 近 距 離 在 正 化 妝 的 米 雪 臉 上 搜 索 , 竟 無 法 找 到 一 線 皺 紋 , 髮 梢 也 未 見 白 絲 。
老 , 對 46 歲 的 米 雪 來 說 , 似 乎 很 遙 遠 。 「 想 知 我 青 春  秘 密 , 哈 哈 ! 電 視 都 有 賣 啦 , 梗 係 食 … … 」 咁 識 賣 廣 告 , 梗 係 食 腦  !

青 春  秘 密

到 了 今 日 , 米 雪 依 然 保 持 一 貫 青 春 , 與 她 同 期 出 道 的 拍 檔 如 白 彪 、 伍 衛 國 已 淡 出 幕 前 銷 聲 匿 跡 , 黃 元 申 更 遁 入 空 門 做 了 和 尚 , 但 米 雪 在 最 近 的 《 倚 天 屠 龍 記 》 中 , 仍 飾 演 十 多 廿 歲 的 殷 素 素 , 跟 劉 松 仁 卿 卿 我 我 , 少 女 韻 味 盎 然 。 對 米 雪 來 說 , 保 持 青 春 的 秘 密 , 原 來 很 簡 單 :
「 我 覺 得 睡 眠 充 足 好 緊 要 , 其 次 是 多 飲 水 , 唔 好 捱 夜 , 要 食 多  生 果 同 飲 湯 水 , 好 似 鯊 魚 骨 湯 、 炖 雞 湯 同 豬 骨 湯 都 可 以 補 充 身 體 養 份 。 同 埋 要 不 時 保 持 心 境 開 朗 , 唔 好 食 煙 。 補 品 方 面 , 我 唔 係 咁  重 , 偶 然 至 買 一 斤 燕 窩 食 三 個 月 , 花 膠 都 唔 錯 , 因 為 有 骨 膠 元 , 可 有 助 大 腸 清 潔 , 其 實 我 比 較 注 重 身 體 內 臟 護 理 , 所 以 每 日 都 練 一 種 內 家 功 法 , 叫 天 罡 氣 , 同 氣 功 差 唔 多 , 有 病 就 醫 病 , 冇 病 就 可 以 強 身 健 體 。 」

老 有 老 可 愛

一 般 人 對 米 雪 的 印 象 , 總 是 對 她 的 明 艷 動 人 和 皮 光 肉 滑 嘖 嘖 稱 奇 , 但 畢 竟 四 十 六 歲 了 , 儘 管 不 許 紅 顏 見 白 頭 , 也 始 終 要 踏 入 老 年 , 一 向 以 靚 示 人 的 米 雪 , 怕 老 嗎 ?
「 人 總 會 老 , 冇 得 驚 , 老 一 定 要 面 對 , 老 有 老  韻 味 ,  衫 、 打 扮 又 唔 同 而 家 , 味 道 又 唔 同 , 老 有 老 可 愛 , 當 然 唔 好 扮 到 師 奶 咁 啦 , 老  陣 再 配 合 髮 型 、 化 妝 又 有 第 二 種 感 覺 , 可 能 會 多  皺 紋 , 但 始 終 好 難 避 免 , 如 果 真 係 再 老  , 都 可 以 做 個 靚 阿 媽 , 冇 問 題  。 」

做 人 係 咁 假

有 人 話 娛 樂 圈 是 大 染 缸 , 米 雪 入 行 二 十 六 年 , 經 歷 見 聞 相 等 於 普 通 人 學 做 人 半 個 世 紀 , 為 人 世 故 處 事 圓 滑 的 性 格 由 此 練 就 , 有 時 難 免 被 人 認 為 她 太 假 , 在 意 嗎 ?
「  複 雜 環 境 做  , 人 見 得 多 自 然 會 學 精 , 令 自 己 要 面 面 俱 圓 , 係 生 存 方 式 , 有 時 自 己 明 明 唔 開 心 ,  某 些 情 況 下 都 要 扮 開 心 , 呢  唔 係 假 , 做 人 本 應 係 咁 , 有 時 假 假  就 係 真   , 好 過 黑 口 黑 面 對 人 , 喜 怒 形 於 色 唔 係 好 事 , 好 似 你 有 時 返 到 屋 企 明 明 好  好 唔 開 心 , 但 我 會 同 阿 媽 講 今 日 好 開 心 , 呢 種 係 善 意 大 話 , 唔 想 阿 媽 擔 心 。 」

青 春 不 留 痕

部 分 照 片 提 供 : 小 飛 俠

1975 年

1978 年

1981 年

1982 年

1984 年

2001 年

愛 情 是 … …

曾 幾 何 時 , 在 米 雪 身 旁 飛 舞 的 狂 蜂 浪 蝶 不 計 其 數 , 但 直 至 82 年 , 尹 志 強 的 出 現 , 令 她 知 道 下 半 世 的 幸 福 , 將 要 交 託 在 尹 佬 手 中 了 。 於 是 , 為 令 情 花 開 得 燦 爛 , 她 一 直 低 調 處 理 感 情 , 19 年 來 依 然 未 變 。
訪 問 期 間 , 米 雪 談 起 一 生 中 最 開 心 的 事 , 正 是 她 的 一 位 「 至 親 」 患 病 , 在 生 死 邊 緣 徘 徊 , 最 後 復 完 。 冇 錯 — — 係 最 開 心 往 事 : 「  時 感 覺 到 生 離 死 別 原 來 係 咁 接 近 , 好 擔 心 又 傷 心 , 後 來 睇 見 佢 慢 慢 好 番 , 面 色 逐 漸 好 轉 ,  種 開 心 法 , 我 呢 一 世 都 唔 會 忘 記 。 」
儘 管 米 雪 不 肯 正 面 談 愛 情 事 , 但 上 文 那 個 他 可 謂 呼 之 欲 出 , 年 前 尹 佬 患 上 鼻 咽 癌 , 米 雪 衣 不 解 帶  前 照 顧 , 陪 伴 男 友 一 起 奮 戰 癌 魔 , 不 離 不 棄 之 情 , 猶 如 殷 素 素 和 張 翠 山 般 矢 志 不 渝 。
記 得 年 前 尹 志 強 曾 對 記 者 表 示 , 心 願 是 希 望 在 年 老 時 有 能 力 建 一 所 學 校 , 自 己 任 體 育 老 師 。
於 是 米 雪 便 跟 尹 佬 一 起 在 內 地 助 養 孤 兒 , 並 收 養 了 兩 個 女 兒 。 閒 時 米 雪 更 每 星 期 會 去 一 至 兩 次 護 老 院 替 老 人 家 剪 頭 髮 , 一 於 兩 口 子 齊 享 行 善 之 樂 , 寧 可 減 少 拍 劇 也 在 所 不 辭 : 「 有 時 為 所 愛  男 人 犧 牲 少 少 , 唔 計 較 , 始 終 都 會 有 好 結 果 。 」

老 ‧ 花

訪 問 當 日 , 記 者 買 了 一 大 束 鮮 花 作 拍 照 之 用 , 隨  6 個 小 時 的 過 去 , 花 瓣 一 片 一 片 的 枯 乾 , 再 望 望 躺 在 沙 發 上 的 米 雪 , 依 然 皮 光 , 照 樣 肉 滑 。
老 , 對 46 歲 的 米 雪 而 言 , 看 似 近 , 卻 又 那 麼 遠 。

服 裝 提 供 : Up to You BELLA    
形 象 : 黃 健 華     化 妝 髮 型 : AIKEN ( LA BELLE )

这篇报道,早些年也看过了。
如果都是大相片就好了。

回复 2# 的帖子

真厉害,一定爱米很久了!
可惜我没有大图呵!