米米家族 米雪国际影迷网 Michelle Yim Clan

注册 Register
搜索
楼主: waiwai

[其他] 廣東話學堂

:yeah:粵語,英文為CANTONESE,正式被聯合國定義為語言,並且認定為日常生活中主要運用的五種語言之一(LEADING LANGUAGES IN DAILY USE),僅次於中國的官方語言普通話。所以,粵語不是「鳥語」。

掃自[成報]2012.04.08

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册 Register

x
文章內還有不少抵死的廣東話歇後語,知道有些懶人懶得看,以後有時間就將經常用的打出來給大家看

第一句係:笑騎騎—放毒蛇(字面意思一邊微笑一邊給你下毒手,笑裏藏刀也。)
哇!看過了突然發現 粵語好難喲! 哪天心血來潮再學哈哈!反正會說已經很不錯了吧!
講到廣東話 最近在玩simsimi的app (就是最近很出名的不停講粗口的雞仔),我輸入幾次米雪。。。回覆還是直接看圖吧

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册 Register

x
講到廣東話 最近在玩simsimi的app (就是最近很出名的不停講粗口的雞仔),我輸入幾次米雪。。。回覆還是直接 ...
希希 发表于 2012-4-21 23:22

要用廣東話玩嘅?
嘻嘻有粤语课堂啊,进来复习巩固一下,有的比较拗口和多意思的已经混乱不堪了啊~
中意广东话   入黎学野~
要用廣東話玩嘅?
waiwai 发表于 2012-4-22 00:25

只鸡好得意嘅   竟然识得讲广东话    输入中文字佢广东话答你      有次我讲扑街  它话你老味        囧囧囧    惹不得
佢(qu)他或她(佢哋仲系唔系人嚟嘎?) ­

乜(mie)什麽(你讲乜啊?) ­

嘅(ge)的(喱个系我嘅女朋友。) ­

嬲(niao)生气(我好嬲你!) ­

系(xi)是(你真系个好人嘞!) ­

咁(han)如此,这样(咁都得?) ­

O(die)相当余国语中的“们”字用法(佢哋仲系唔系人嚟嘎?) ­

唔(en)不是(佢哋仲系唔系人嚟嘎?) ­

睇(di)看(今晚我哋睇电视罗!) ­

啲(di)的,那些(喱啲系乜嚟嘎?) ­

冧(lin)陶醉(我好冧啊!) ­

冇(mao)没有(我冇钱啦!) ­

惗(nie)想(惗紧乜嘢啊?——再想什麽?) ­

嘎(ga)语气助词(如系唔系嘎?) ­

咩(mie)什麽(你讲咩啊?) ­

嗻(zhe)语气助词(系咁嗻) ­

嗟(jue)语气助词 ­

嚟(li)来(过嚟啦!) ­

叻(li)很棒(你好叻啊!) ­

喱(li)那(喱啲系乜嚟嘎?) ­

咪(mi)不要(咪搞我!) ­

梗(geng)当然(梗系啦!) ­

喺(bei)在(你喺边喥啊?) ­

抦(bing)殴打(信唔信我柄你啊?) ­

啵(bo)语气助词(系啵!) ­

俾(bi)给(快啲俾钱!) ­

嘈(cao)吵(你哋唔好咁嘈啦!) ­

噏(xi)唠叨(你唔好再噏我啦!) ­

掟(ding)扔(垃圾唔好乱掟啊!) ­

嘞(le)语气助词(你真系个好人嘞!) ­

靓(liang)漂亮或表示幼稚(你好靓女啊!) ­

囖(lo) 语气助词(就系囖) ­

揾(wen)找(搵到工啦?) ­

嗮[嘥] 浪费(真系嗮气嘞……) ­

攞或摞(luo)拿(攞钱去边啊?) ­

咦[噫] (yi)语气助词(咦?你系边个?) ­

咗(zuo)了(你食咗饭未啊?) ­

喔(wo)语气助词(系喔。) ­

疴(ke)拉(尿)(我去咗疴尿啊!) ­

拗(ao)矛盾(你哋喺喥拗紧乜啊?) ­

乸(na)雌性(乜佢咁乸性嘎?) ­

撩(liao)挑(你唔好撩起我把火啊!) ­

拎(lin)拿(拎部电脑去整先。) ­

啖(dan)量词,相当於“口”(饮啖水先!) ­

憇(qi)哄(憇细路仔咩?) ­

呃(e)骗(我读得书少,你唔好呃我!) ­

掂(dian)完结(我搞掂嗮啲嘢啦!) ­

唓(che)语气助词,表示鄙夷(唓,又吹水!) ­

嘢(ye)东西(咩嘢嚟嘎?) ­

瞓(fen)瞓觉(睡觉) ­

­

囖(lo) 语气助词 ­

吤(ge)例如:将啲橙搣开一吤吤(一片片) ­

咿(yi)例如:咿家去边啊? ­

惗(nie)想 例如:成日惗埋晒啲衰嘢 ­

嘁(qi) 例如:嘁起条筋 ­

嘚(de) ­

咖(ga)语气助词 ­

嘎(ga)解释同上 ­

嚿(geo)例如:大嚿衰 ­

啱(ngam) 例如: 咁啱嘅 ­

悭(qian) 省 例如: 悭钱 ­

冧(min)呢个字[CVA],但拼音输入并唔系“lin“. ­

喺(bei)在的意思.例:你喺度做紧乜啊?=你在干什么啊? ­

嗌(ai)吵、叫的意思.例:嗌架=吵架 嗌救命=叫救命 嗌喇,嗌喇,你嗌破喉咙都冇人理你架嘞. ­

噏(xi)意思是说、讲.你噏乜啊?=你说什么啊?乱噏廿四 发噏疯 ­

谂(shen)想的意思,跟惗同意,但广州话字嘅发源地--香港用惯呢只. ­

咋(za)语气词,意思跟普通话的“而已“差不多.开玩笑咋,唔好咁认真啊=开玩笑而已,不要那么认真. ­

梗(geng)当然,代替“哽“,香港惯用. ­

窒(zhi)例:窒住晒. ­

嗱(na)例:嗱,唔好话我唔提醒你啊. ­

郁(yu)动.例:郁我吖笨. ­

­
要用廣東話玩嘅?
waiwai 发表于 21-4-2012 16:25

至少都要是繁體字先識別的到~~通常它只講粗口~~